451

Aşçı İş İlanları

Şehir seçin arrow_drop_down
İlçe seçin arrow_drop_down




search


search








Seçili Filtreler (1)Filtreleri Temizle

Aşçı cancel
Hiçbir ilanı kaçırma!
Bu aramana uygun yeni bir ilan yayınlandığında ilk senin haberin olsun.

İlanları konuma göre filtrele!

Hiçbir ilanı kaçırma!
Bu aramana uygun yeni bir ilan yayınlandığında ilk senin haberin olsun.
Şu an 10 sayfa içerisinden 1. sayfadasınız

Aşçı İş İlanları

Aşçı İş İlanları

Aşçılık dünyanın her yerinde kabul gören ve devamlı çalışma olanağı bulabilen bir meslek. Aşçı arayan işletmeler şunlar:

  • Restoran
  • Kafe
  • Bar
  • Ofis
  • Catering
  • Otel
  • Okul

Dolayısıyla kendine çok değişik çalışma alanlarında yer bulabilirsin. Aşçılığın bir diğer avantajı meslekte özelleşme imkanı bulabilmesi denebilir. Aşçı olarak tencere yemeği, fırın ürünleri, kebap, fine dining, otel büfeleri ve kafe yemekleri gibi konularda uzmanlaşarak bu alanlarda çalışabilirsin. Böylece mesleklerini değişik sektörlerde yapma şansını yakalayabilirsin. Kariyer.net’le güncel aşçı iş ilanları takip edilerek iş kolunda sunulan seçenekler görülebilir. Yeni ilanlardan anında haberdar olmak içinse alarm sisteminden faydalanabilirsin. 

Aşçıların Çalışma Ortamı ve Koşulları Nasıldır?

Aşçıların çalışma ortamı ve koşulları diğer pozisyondaki çalışanların iş ortamlarından farklı olabilir. Yemek servisi yapan lokanta ve kafeler gecenin ilerleyen saatlerine kadar mesaiyi sürdürür. Bu nedenle aşçıların çalışma günleri diğer meslek gruplarına göre daha geç başlar ve daha geç biter. Eğer bu tarz çalışmanın sana uygun olmadığını düşünüyorsan aşçı arayan iş yerleri aradığın çözüm olmayabilir. 

Bazı işyerleri ofis çalışanları için öğlen yemeği ve bazen kahvaltı çıkaracak aşçılar ararlar. Bu da daha düzenli çalışma saatlerini beraberinde getirir. Ofislerde aşçı olarak çalışmak, akşamları tek seferlik işler yapmak istersen daha uygun olur. Yemek üzerine faaliyet gösteren işletmeler ise aşçılardan malzeme alımı, malzeme hazırlığı ve aktif yemek pişirme gibi ek sorumluluklar yüklenmelerini isteyebilir. Okul aşçı iş ilanları da düzenli saatlerde çalışmak isteyenler için uygundur. 

Aşçı eleman ilanları senden hangi işleri istediklerini açık şekilde belirtirler. Bu nedenle başvuru yapmadan önce ilanları dikkatlice incelemen önemli olabilir. Lüks ve fine dining gibi konseptlere sahip olan restoranlar aşçılardan menü üretmesini ya da konsept dahilinde oluşturulan menüyü öğrenmelerini isteyebilir. 

Aşçıların çalışma ortamı nasıldır sorusu için öncelikli olarak verilecek cevap hijyeniktir. Temiz bir çalışma ortamı olmazsa olmazlar arasındadır. Steril koşullar sağlayabilmek için de tertipli olmanın yanında dikkatli ve disiplinli olmak da gerekir. Yemek yapma ortamı kirlenmeye çok müsait olduğu için pratik şekilde temizlik yapabiliyor olman önemlidir. 

Aşçı maaşları işletmenin konumuna, müşteri profiline ve sunduğu yemeklere göre değişkenlik gösterir. Ancak özelleştiğin alanda deneyimin arttıkça daha yüksek maaş bekleyebilirsin. 

Son olarak, aşçı arayan firmalar yapılan işin bir gerekliliği olarak yüksek tempoda hijyenik standartlarının sürdürülmesini bekler. Bu nedenle stres altında çalışmaya ve dikkatini kaybetmemeye hazırlıklı olmalısın.

Aşçılar Ne İş Yapar?

Gastronomi skalasında özelleştikleri alana göre çeşitli işler yapabilirler. Aşçı iş ilanları İstanbul gibi büyük şehirlerde takım çalışması gerektiren pozisyonlar içerir. Birden çok aşçının çalıştığı mutfaklarda, malzeme hazırlama, sos hazırlama, garnitür ve et üzerine özelleşen diğer aşçılarla birlikte uyum içinde çalışman gerekir. Daha küçük işletmeler ve ofisler ise aşçıdan yemeklerin, sosların ve garnitürlerin tamamını hazırlamasını isteyebilir. Açık büfe stili çalışan oteller ise alçılardan bilfiil servis yapmalarını ya da kahvaltı servislerinde bizzat bulunarak omlet ve krep gibi kahvaltılıkları açık alanlarda hazırlamalarını isteyebilir. 

Aşçı iş ilanları tanımlarında bu tip bilgilere yer verir, ancak verilmediği durumlarda firmalarla iletişime geçerek tam görev tanımını öğrenmende fayda bulunur. Aşçı iş ilanları yeni mezun adaylar için aşçı yardımcısı gibi pozisyonlar açabilir. Bu durumda ne iş yapılacağın usta aşçının hangi konularda gelişmen gerektiğini düşündüğüne göre değişir.

Aşçının yapacağı iş genelde sadece yemek yapmakla sınırlı kalmaz. Yemekler için gerekli olan malzemelerin siparişlerini takip etmek ve mutfak alanında temiz çalışma koşullarını korumak birçok aşçıdan beklenen sorumluluklar arasında sayılabilir.

Stajyer aşçı olarak çalışmak profesyonel aşçılık mesleğine atılacak ilk adım olarak uygun bir fırsattır. Özellikle öğretme becerisi de iyi olan tecrübeli aşçıların yanında çalışma fırsatı bulabilirsen kariyerinde emin adımlarla ilerleme olasılığın artar. Stajyerlik pozisyonunda aşçılık mesleğinin inceliklerini pratikte öğrenme ve uygulama denemeleri yapma fırsatı bulabilirsin. Hata yapma lüksünün daha çok olduğu mesleğin ilk basamağında öğrenme yoğun şekilde gerçekleşir. 

Aşçı Olmak İçin Hangi Eğitim ve Belgelere Sahip Olmak Gerekir?

Aşçılık hem alaylı hem de okullu olunabilen bir meslek dalı. Eğer hedefin gastronomi odaklı orta-üst sınıf işletmelerde çalışmaksa yüksek öğretim kurumlarının Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerini tercih edebilirsin. Aşçı iş ilanları bay ve bayan eleman alımlarında yüksek eğitimi büyük bir artı olarak görür. Bu kurumlardan mezunsan, aşçılığı ve besinleri bir bilim olarak öğrenir ve restoranların dışında da çalışma imkanları yakalayabilirsin. 

Eğer böyle bir hedefin yoksa kebap, pide/lahmacun, pizza, kumpir gibi yemekler üzerine özelleşebilir ve usta belgesi edinebilirsin. Aşçı iş ilanları Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde bu tip ustaları her zaman talep eder. Genel aşçılık belgesine sahip olmak içinse hem kamuda hem de özel sektörde pek çok kurs bulunur. Bu kurslara katılıp sınavları verdikten sonra aşçılık belgeni alıp çalışmaya başlayabilirsin.

Ek olarak aşçı olarak çalışmak için gastronomi ve mutfak sanatları bölümü mezuniyetin yoksa özel ya da devlete bağlı kurumlarca yapılan aşçılık kurslarına katılmak da senin için bir artı sağlar. Herhangi bir kurstan mezun olmuş olman hiçbir kursa gitmemiş olanlara göre avantajlı olmana yardımcı olur.

Aşçılık Popüler İş Olanakları

Aşçılık iş ilanları araştırmanda ilk olarak beklentin kafeler ve restoranlarda aşçı arayan firmalarla karşılaşmak olabilir. Ancak aşçılık mesleği ve yemek yapma becerisi ya da bu konuda eğitimi olan kişiler için birçok farklı popüler iş olanağı da mevcuttur.

Aşçılık ve gıdalarla ilgili yetkinliği olan kişiler için iş olanakları şöyle sıralanabilir:

  • Klasik Aşçı ya da Aşçı Yardımcısı: İş ilanı başlığında aşçı ya da aşçı yardımcısı kelimeleri geçiyorsa genel olarak beklenti yemek yapma becerisidir. Bunun yanında alanı temiz tutma, siparişleri takip etme, ilgili personelle iyi iletişim kurma da ek beklentiler arasında sayılabilir. Özellikle aşçılık mesleğine yeni adım atıyorsan aşçı yardımcısı iş ilanları ile yola çıkmak senin için iyi bir yol olabilir. 
  • Özel Şef: Özellikle Ankara aşçı iş ilanları veya İzmir aşçı iş ilanları gibi büyük şehirlerdeki ilanları araştırıyorsan ve aşçılık mesleğinde tecrübeliysen özel şef arayan firmalara da başvuruda bulunabilirsin. Özel şefler genelde bir alanda uzmanlaşıp ilerleyen kişilerdir.  
  • Yönetici Şef: Restorancılık alanında aşçı olarak çalışmanın yanında bir süre mutfak tecrübesi olan kişiler yönetici şeflik pozisyona da kayabilirler. Eğer yönetim alanı ilgili çekiyorsa işe almalardan sorumlu olma, restoran  maliyetlerini denetleme, yönettiğin mutfaklardaki standartları ve prosedürleri sürdürme ve menü oluşturma, yemeklerde kalite kontrolleri yapma işlerinden sorumlu olabilirsin. Bu tarz seçenekler aşçıbaşı iş ilanları listesinden olabilir.

Aşçı Arayan Firmaların Beklentileri

Aşçı iş ilanları incelemesinde her işverenin farklı beklentileri olduğunu görebilirsin. Genel olarak ele almak gerekirse iş ilanlarındaki iş tanımlamalarında karşılaşabileceğin olası görevler şöyledir:

  • Menü planlamak ve malzeme siparişi vermek
  • Taze ürün sağlamak için teslimatları denetlemek
  • Tarifleri seçme ve hazırlamak 
  • Malzemelerin ölçülmesi, tartılması ve gerekirse karıştırılmasını yapmak
  • Yiyecekleri hazırlama sürecinde uygun şekilde doğramak, dilimlemek ve baharatlamak
  • Yiyecekleri hazırlama sürecinde en doğru şekilde pişirmek, kızartmak, ızgara yapmak ve haşlamak
  • Özel diyetlere göre menü çıkarmak
  • Çekici, iştah açıcı ve süslü şekilde sunumlar yapmak
  • Çalışma alanının ve mutfak eşyaları temiz tutmak
  • Hijyenik ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak
  • Yiyecek depolamak ve stok seviyelerini yönetmek
  • Gıda güvenliği kurallarına uygun çalışmak
  • Mutfak görevlilerini veya çırakları eğitmek
  • Personel ve yönetimle sağlıklı iletişim kurmak

Aşçılık part-time çalışma olanakları nelerdir?

İşletmeler sezon yoğunluğu veya var olan kadroya vardiyalı yardımcı olması için part-time aşçılara ihtiyaç duyabilir. Bu pozisyonları Kariyer.net’in arama filtrelerinde yarı zamanlı seçeneğini işaretleyerek görebilirsin. Part-time olanaklarının bulunduğu başka bir alan da ofis aşçılığı olarak karşına çıkar. Ofis aşçı iş ilanları işyerlerinde tek öğün yemek çıkarmak üzere part-time çalışma arkadaşlarına ihtiyaç duyabilir. Ofis aşçı iş ilanları detaylarında beklentiler kaç kişiye yemek çıkarılacağına ve firma tipine göre değişir.

Aşçı olarak sezonluk iş bulmak mümkün mü?

Aşçı olarak sezonluk iş bulmak her zaman mümkün. Fuar, kongre ve seminer gibi yerlerde yemek servisi (catering) yaparak sezonluk ve proje bazlı çalışabilirsin. Daha uzun sezonluk işler ise daha çok turizm sektöründe bulunur. Oteller yüksek sezonda bay ve bayan aşçı ilanları açarak, yoğun dönemlerinde ek personel alımı yapar. 

Aşçı iş ilanlarına nasıl ulaşılır?

Aşçı iş ilanlarına Kariyer.net’i kullanarak saniyeler içinde ulaşabilirsin. Pozisyon ve sektör ayarlarını ilgilendiğin iş kollarına göre ayarlayarak iş arama sürecini kolaylaştırabilirsin. Böylece sana uygun ilanları listeleyebilir ve seçeneklerini değerlendirmeye hemen başlayabilirsin. Eğitim durumu tercihlerini belirterek sadece uzmanlık alanına uygun ilanları görebilir ve başvurunu anında yapabilirsin. 

Aşçı iş ilanlarına nasıl başvuru yapılır?

Beğendiğin ilanları listeleyip takibe aldıktan sonra başvuru yapmaya hazır olduğundan emin olmalısın. Profilinde seni işveren için öne çıkaracak detaylara yer verdiğinden, eğitim ve yeteneklerini açıkça listelediğinden ve profesyonel bir dil kullandığından emin olman gerekir. Sonrasında bu Kariyer.net profilin üzerinden başvurularını dakikalar içinde tamamlayabilir ve bir an önce çalışmaya başlayabilirsin. 

Aşçı iş ilanlarında çalışma koşulları nelerdir?

Aşçılık mesleği yaz dönemlerinin ve tatil bölgelerinin olmazsa olmaz mesleklerinden biridir. Genellikle gündüz vakitlerinde görev alan aşçıların çalışma koşulları, çalıştıkları yerlere göre değişiklik gösterebilir. Günlük yemek listesinin hazırlanması ve tüm planlamaların zamanında yetiştirilmesi için aşçıların geceleri de çalışmaları gerekebilir. Bu nedenle çalışma saatleri değişir.

Aşçılar turizm bölgelerinde görev aldıklarında mevsimlik çalışma şartları söz konusu olabilir. Bazı dönemlerde çok yoğun çalışması gereken aşçıların yoğun çalışma koşullarına uyum sağlamaları gerekebilir. Takım çalışmasına yatkın olması gereken aşçıların, çalışma ortamlarında hijyene önem vermeleri gerekir. 

Aşçıların bir diğer çalışma koşulu ise sabahın en erken saatlerinde işbaşı yapmalarıdır. Hava aydınlanmadan göreve başlayan aşçıların geç saatlere kadar görev almaları gerekebilir.

Aşçı iş ilanlarında hangi eğitim seviyeleri aranır?

Aşçı olmak isteyen veya aşçılık için iş ilanlarına başvurmak isteyen kişilerin, bazı iş ilanlarındaki eğitim seviyesi kriterine dikkat etmeleri gerekir. Aşçı olmak isteyen kişilerin iki farklı olanağı bulunur. Bunlardan ilki ve en çok tercih edileni usta çırak ilişkisidir. Usta çırak ilişkisinde, çıraklar mutfakta uzun bir süre deneyim kazandıktan sonra aşçılık görevini yerine getirmeye başlarlar. Bu sayede yıllarca devam eden bilgi ve deneyim aktarımı sayesinde pek çok aşçı yetişir. 

Aşçı olmak için bir diğer yöntem ise üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü bitirmektir. Dört yıllık bu bölümden mezun olan adaylar, kendilerini geliştirmek için sertifika programlarına katılabilirler. Bazı işverenler ilanlarda usta-çırak ilişkisiyle yetiştirilmeyi yeterli görürken bazıları üniversitelerin dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olunmasını talep edebilir.

Aşçı olmak için hangi sertifikalara sahip olmak gerekir?

Aşçı olmak için usta çırak ilişkisinde yetişmiş veya dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olmuş adaylar kendilerini geliştirmek için sertifika programlarına katılırlar. Adaylar, bu sertifika programlarında okulun veya ustasının bilgilerinden faydalanarak kendilerini geliştirirler. 

Aşçılık için en önemli sertifikalardan bazıları; onaylı aşçılık sertifikası, hijyen sertifikası ve aşçı yardımcısı eğitim sertifikasıdır. Mutfakta çalışmanın en önemli kriterlerinden biri olan hijyen sertifikası ile aşçılar daha titiz çalışabilirler. Aşçı yardımcısı sertifikası ile kurum mutfaklarında, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümlerinde ve yemek fabrikaları gibi yerlerde görev alma imkânları bulunur.

Aşçı iş ilanlarında stajyer pozisyonunda ilan var mı?

Her meslekte olduğu gibi aşçılık mesleğinde de stajyer pozisyonunda iş ilanları bulunur. Hemen hemen her şehirde aşçılık için stajyerler aranır. Stajyer aşçılar, şef aşçılara yardımcı olarak hazırlanan yiyecek ve içeceklerin zamanında sunulmasında etkili olurlar. Şef aşçıların deneyimlerinden yararlanmak ve koyduğu kuralların dışına çıkmamak gibi sorumlulukları bulunan stajyer aşçıların, aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çalışması gerekir. Stajyer aşçının hem kendi ülkesindeki hem de dünya mutfağındaki gelişmelerini takip etmesi önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Aşçı iş ilanlarında çalışma koşulları nelerdir?

Aşçılık mesleği yaz dönemlerinin ve tatil bölgelerinin olmazsa olmaz mesleklerinden biridir. Genellikle gündüz vakitlerinde görev alan aşçıların çalışma koşulları, çalıştıkları yerlere göre değişiklik gösterebilir. Günlük yemek listesinin hazırlanması ve tüm planlamaların zamanında yetiştirilmesi için aşçıların geceleri de çalışmaları gerekebilir. Bu nedenle çalışma saatleri değişir. Aşçılar turizm bölgelerinde görev aldıklarında mevsimlik çalışma şartları söz konusu olabilir. Bazı dönemlerde çok yoğun çalışması gereken aşçıların yoğun çalışma koşullarına uyum sağlamaları gerekebilir. Takım çalışmasına yatkın olması gereken aşçıların, çalışma ortamlarında hijyene önem vermeleri gerekir. Aşçıların bir diğer çalışma koşulu ise sabahın en erken saatlerinde işbaşı yapmalarıdır. Hava aydınlanmadan göreve başlayan aşçıların geç saatlere kadar görev almaları gerekebilir.

Aşçı iş ilanlarında hangi eğitim seviyeleri aranır?

Aşçı olmak isteyen veya aşçılık için iş ilanlarına başvurmak isteyen kişilerin, bazı iş ilanlarındaki eğitim seviyesi kriterine dikkat etmeleri gerekir. Aşçı olmak isteyen kişilerin iki farklı olanağı bulunur. Bunlardan ilki ve en çok tercih edileni usta çırak ilişkisidir. Usta çırak ilişkisinde, çıraklar mutfakta uzun bir süre deneyim kazandıktan sonra aşçılık görevini yerine getirmeye başlarlar. Bu sayede yıllarca devam eden bilgi ve deneyim aktarımı sayesinde pek çok aşçı yetişir. Aşçı olmak için bir diğer yöntem ise üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü bitirmektir. Dört yıllık bu bölümden mezun olan adaylar, kendilerini geliştirmek için sertifika programlarına katılabilirler. Bazı işverenler ilanlarda usta-çırak ilişkisiyle yetiştirilmeyi yeterli görürken bazıları üniversitelerin dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olunmasını talep edebilir.

Aşçı olmak için hangi sertifikalara sahip olmak gerekir?

Aşçı olmak için usta çırak ilişkisinde yetişmiş veya dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olmuş adaylar kendilerini geliştirmek için sertifika programlarına katılırlar. Adaylar, bu sertifika programlarında okulun veya ustasının bilgilerinden faydalanarak kendilerini geliştirirler. Aşçılık için en önemli sertifikalardan bazıları; onaylı aşçılık sertifikası, hijyen sertifikası ve aşçı yardımcısı eğitim sertifikasıdır. Mutfakta çalışmanın en önemli kriterlerinden biri olan hijyen sertifikası ile aşçılar daha titiz çalışabilirler. Aşçı yardımcısı sertifikası ile kurum mutfaklarında, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümlerinde ve yemek fabrikaları gibi yerlerde görev alma imkânları bulunur.

Aşçı iş ilanlarında stajyer pozisyonunda ilan var mı?

Her meslekte olduğu gibi aşçılık mesleğinde de stajyer pozisyonunda iş ilanları bulunur. Hemen hemen her şehirde aşçılık için stajyerler aranır. Stajyer aşçılar, şef aşçılara yardımcı olarak hazırlanan yiyecek ve içeceklerin zamanında sunulmasında etkili olurlar. Şef aşçıların deneyimlerinden yararlanmak ve koyduğu kuralların dışına çıkmamak gibi sorumlulukları bulunan stajyer aşçıların, aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çalışması gerekir. Stajyer aşçının hem kendi ülkesindeki hem de dünya mutfağındaki gelişmelerini takip etmesi önemlidir.

notifications İş Alarmı kur