Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Programın müfredatının içeriğinde;

  • Gelişim Psikolojisi,
  • Fizyolojik Psikoloji,
  • Öğrenme Psikolojisi,
  • Sosyal Psikoloji,
  • Psikopatoloji,
  • Kaynak Tarama ve Rapor Yazma,
  • İnsan İlişkileri ve İletişim,
  • Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri,
  • Meslek Etiği ve Yasal Konular

Başta olmak üzere uygulamaya ve teoriye dayalı birçok dersin eğitimi söz konusudur. Bu alanda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık uzaktan eğitim dersleri de mevcuttur. 8 yarıyıllık eğitim süreleri içerisinde başarılı olan öğrenciler “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Öğrenciler dilerse Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık DGS geçiş bölümlerini değerlendirerek farklı lisans alanlarına da yönelebilirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü öğrencilere çalışmaları boyunca teorik bilgi ve pratik eğitim sağlar. Programın amacı, bireylerin akademik, profesyonel, kişisel ve sosyal ihtiyaçlarına cevap vermeye hazır psikolojik danışmanlar üretmektir.

Bu program, öğrencilerin problemleri öngörmek ve önlemek, potansiyellerini keşfetmek ve zenginleştirmek ve problemlerle başa çıkmak için gerekli becerileri geliştirebilmeleri için öğrencilerin danışmanlık ilişkilerinin doğası hakkındaki farkındalığını arttırmayı amaçlamaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü, genellikle lisans düzeyinde eğitim veren bir akademik programdır. Bu program, öğrencilere bireysel, grup ve toplum düzeyinde rehberlik ve danışmanlık becerilerini geliştirme fırsatı sunar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, üniversitelerde Eğitim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan ve yalnızca Eşit Ağırlık puan türünden öğrenci kabul eden bir lisans bölümüdür. Eğitim süresi ülkeden ülkeye, eğitim kurumundan eğitim kurumuna değişiklik gösterebilir. Genel olarak bu programlar 4 yıl sürer. Birçok üniversite ve kolej, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nü lisans düzeyinde sunmaktadır. Program genellikle temel psikoloji derslerini, rehberlik ve danışmanlık tekniklerini, etik kuralları, mesleki uygulama ve staj gibi konuları içerir. Öğrencilere teorik bilgi yanı sıra pratik beceriler de kazandırılır. Eğitim süresi boyunca öğrenciler, çocuklar, gençler, yetişkinler ve çeşitli topluluklarla çalışarak rehberlik ve danışmanlık becerilerini uygulama fırsatı bulurlar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık staj yerleri ve saha çalışmaları, öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte uygulamalarına olanak tanır ve mezuniyet sonrası iş dünyasına daha hazırlıklı bir şekilde girmelerini sağlar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü, mezunlarına çeşitli kariyer fırsatları sunar. Eğitim süresi boyunca öğrencilerin hem akademik hem de kişisel olarak gelişmeleri teşvik edilir. Adayların Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık yüksek lisans yapma imkanı da bulunur.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Psikolojik danışmanlar, özellikle gelişme çağında olan öğrencilerin mental gelişimleri konusunda onlara yol gösterici olarak sahip oldukları psikolojik sıkıntıları yenmelerinde yardımcı olurlar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunları, genellikle insanların yaşamlarını iyileştirmek ve potansiyellerini maksimize etmek için çeşitli alanlarda çalışabilirler. Bu bölümden mezun olanlar, genellikle eğitim kurumları, özel danışmanlık merkezleri, kamu kuruluşları veya kendi özel pratiklerinde çalışabilirler. Eğitim kurumlarında, rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, öğrencilerin akademik başarılarını artırmak, sosyal ve duygusal gelişimlerine destek olmak için çalışabilirler. Okul psikolojik danışmanları olarak, öğrencilere akademik, kişisel ve ailevi konularda rehberlik sağlarlar. Ayrıca, öğrencilere problem çözme becerileri, iletişim ve stres yönetimi gibi konularda destek sunarlar. Özel danışmanlık merkezlerinde veya kendi pratiklerinde çalışanlar, genellikle bireylerin ve ailelerin kişisel, ailevi veya ilişkisel sorunlarına yardımcı olurlar. Bu bağlamda, danışanlara duygusal destek sağlarlar, kriz müdahaleleri yaparlar ve kişisel gelişimlerini teşvik ederler. Kamu kuruluşlarında ise, rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, hükümet programları, toplum merkezleri veya gençlik kuruluşlarında çalışabilirler. Bu bağlamda, gençlik danışmanları olarak gençlere yönelik rehberlik ve destek hizmetleri sunabilirler. Bu mezunlar akademik araştırmalarda veya eğitim programlarının geliştirilmesinde de rol alabilirler. Örneğin, eğitim politikalarının oluşturulmasında veya okul programlarının iyileştirilmesinde danışmanlık yapabilirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Mezunlar; okul temelli rehberlik ve psikolojik danışma, akıl sağlığı danışmanlığı, kariyer danışmanlığı ve grupla psikolojik danışma liderliği konularında bilgi ve beceri sahibi olurlar Buna ek olarak, bilgi ve becerilerini; üniversiteler, araştırma merkezleri, akıl sağlığı merkezleri, okullar ve diğer ilgili kurumlar gibi ortamlarda ihtiyaç sahiplerine sunabilirler. Bu da aslında mezunların yalnızca eğitim kurumlarında değil birçok alanda genç bireylerin yanlarında olabilecekleri anlamına gelir. Eğitim kurumlarında rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sağlanması için önemli bir ihtiyaç vardır. İlkokuldan üniversiteye kadar olan eğitim kurumlarında rehberlik öğretmeni veya danışman olarak çalışma fırsatları mevcuttur. Mezunlar, öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerini destekleyerek, sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olabilirler. Bununla birlikte, özel danışmanlık merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, aile danışmanlığı merkezleri gibi kurumlarda da iş imkanları bulunmaktadır. Burada, bireylerin ve ailelerin psikolojik sorunlarıyla ilgilenerek, onlara terapi ve danışmanlık hizmetleri sunabilirler. Özel sektörde de iş fırsatları bulunmaktadır. İnsan kaynakları departmanlarında, personelin motivasyonunu artırmak ve iş performansını iyileştirmek için rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunabilirler. Ayrıca, şirketlerde stres yönetimi, iletişim becerileri gibi konularda eğitimler düzenleyebilirler. Adaylar, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık yatay geçiş bölümleri sayesinde farklı alanlara da yönelebilir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Adıyaman Üniversitesi
Diş Hekimliği Fakültesi 1 80 475,70925 33,100
2
Akdeniz Üniversitesi
Makine Mühendisliği 1 70 389,49959 110,000
3
Akdeniz Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik 1 80 397,11249 102,000
4
Anadolu Üniversitesi
İşletme 2 160 292,56747 324,000
5
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) 1 70 433,36833 69,100

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Eğitim
  • 2 Eğitim Kurumları
  • 3 Okullar
  • 4 Danışmanlık
  • 5 Eğitim Danışmanlığı

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Departman

  • 1 Eğitim
  • 2 Akademik
  • 3 İnsan Kaynakları
  • 4 Sağlık
  • 5 Satış